Friday, November 19, 2010

Kanepivõi ja sellega küpsetamine


Mida teha, kui sul on omajagu kanepilehti, aga ei ole tuju, et neid suitsetada? Tee kanepivõid!

Kuidas teha kanepivõid?

1) Purusta kanep, nt blenderis. (esimene kord ma seda ei teinud ja kõik õnnestus, aga enamik retsepte seda siiski soovitavad)
2) Kühvelda kanepipuru keedupotti ja kalla peale vett, nii et kõik korralikult vee all oleks. Hoia seda segu tulel 30 minutit, nii et tõusevad mõned üksikud mullikesed, aga vesi päriselt veel ei kee.
3) Lisa soolamata võid (mitte asendada margariini ega võideksiga) ja keeda 3 tundi - jällegi nii et vesi päriselt ei kee, aga tõusevad mõned mullikesed. Kui tahad ürdivõid teha, võid keetmise lõpu poole oma äranägemise järgi maitseained lisada. (Magusate küpsetiste jaoks oleks parem maitsestamata või.)
4) Kurna taimsed jäänused läbi sõela välja. Soovi korral kalla neile veel natuke kuuma vett peale, et väärtuslikku rasva sõelale ei jääks.
5) Tõsta pott vedelikuga kuhugi jahedasse. (Sooje asju külmikusse tublid koduinimesed ei pane, kuna see jäätab külmiku ära.) Või tõuseb pinnale ja kivistub ning vesi jääb alla.
6) Tõsta või vee pealt ja sulata veel korra kusagil üles, et anda talle ilus kuju. Tõenäoliselt jääb pärast teist kuumutamist/jahutamist veel natukene vett või alla ja kui see vesi sinna pikaks ajaks seisma jääb, hakkab natuke haisema - okei, mu pruta ütleb kõrvalt, et hakkab kohutavalt haisema.

* Mina panin umbes 100 gr kuivatatud lehte 400 grammi või kohta. Kui kasutate õit, siis umbes 16 grammi õit 400 grammi või kohta peaks enam-vähem sama tulemuse andma. Tulemuseks on, et 2 teelusikatäit võid tekitab väga tugeva tripi. Kui tahate potentsemat võid, võite panna vähem võid, rohkem kanepit.
*Mõned retspetid ütlevad, et kanepivõid tuleks keeta vähemalt 12 tundi. Olen näinud ka retsepte, mis väidavad, et piisab poolest tunnist, kuigi ma usun, et sel juhul jäävad küll suured kaod sisse.

Kuidas kanepivõid kasutada?
Tasub teada, et olenevalt sinu ainevahetusest ja sellest, kas sul on kõht täis, võib mõjumine aega võtta 15 minutit kuni 6 tundi - minul on tavaliselt läinud umbes 2 tundi. Seetõttu soovitatakse kanepivõid süüa tühja kõhu peale ja arvestada, et kui ka tunni jooksul ei ole veel midagi "juhtunud", ei pruugi olla tark juurde süüa... kuigi minu esimene kogemus kanepivõiga oli selle eksimuse tõttu just eriti huvitav :D

Mulle meeldib kanepivõi kõige rohkem lihtsalt röstsaiaga, aga tegelikult on hulk retsepte, kus kanepivõid saab kasutada. Nt võib teha šokolaadikooki. Ülaloleval pildil ongi mu enda tehtud kanepivõiga šokolaadikook.

Kuidas teha kanepivõiga šokolaadikooki?
*250 gr küpsetusšokolaadi, nt fazeril on üks selline spetsiaalne toode (50 grammi sellest kulus kaunistuste tegemiseks)
*2.5 dl (=üks klaas) kanepivõid
*2 dl suhkrut
*3 muna
*2.5 dl nisujahu
*2 teelusikat vaniljesuhkrut
*1 teelusikas küpsetuspulbrit
* pähkleid (+ või midagi muud, mis teile maitsev tundub)

1) Sulata šokolaad.
2) Kalla võiga kokku ja sega kuni või on täielikult sulanud.
3) Lisa suhkur, sega.
4) Lisa munad ja sega, aga ära klopi.
5) Lisa jahu, vaniljesuhkur ja küpsetuspulber ning sega.
6) Seejärel kalla see segu küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja aja laiali.
7) Küpseta umbes 20 minutit 150 kraadi juures.

* Umbes 200 kraadi juures hakkab THC juba ära kaduma, nii et väldi kõrgeid temperatuure.
* Küpsust kontrolli nii, et torka tikk koogi sisse ja kui tainas tiku külge ei jää, on valmis.

Kuidas kanepivõi mõjub?
Kuna jääb ära suitsetamise akt, ei alga tripp eriskummalise tundega neeludes ja õrna surinaga peas, vaid hiilib üle kere vaikselt ligi. Pilvejäämine on nii sujuv, et ei pane tähelegi, kui see juhtub, aga kui ta ükskord kohale jõuab, on mõju tavaliselt väga tugev.

Mu sõber jutustas toreda loo, kuidas ta hommikul sõi kanepivõid ja midagi nagu ei juhtunud. Unustas selle siis juba täiesti ära ja läks tööle kliente teenindama, kui korraga, kui oli möödunud juba 8 tundi, hakkas mõjuma ja mõjus nii et ikka mõjus :) Olevat olnud lõbus tööpäev

Head isu ja edu kõrgemale vaimsele tasemele jõudmisel!

12 comments:

Anonymous said...

Normal, ise ka nii teinud ja kinnitan sulle, et ka pooletunnine lihtsalt võis praadimine toimib.

aga kiirmeetodi jaoks võtsin ma ca 3 pakki (~600g) võid ja viskasin mingi 80 lehte sisse, praadisin pannil madalal tulel, nii et või mulksus kergelt mingi pool tundi, lasin sõelast läbi ja tulemus oli umbes sama võimas, kui pikaaegsel keetmisel vee abil...

kook oli rasvane, aga viis väga ulmelisse olukorda päris mitu inimest... :D

Eveli said...
This comment has been removed by the author.
DGF said...

3h vees koos võiga tundub okei aeg.

Kui vee ja või segule veel paar spl suhkrut lisada ning madalal tulel ettevaatlikult lõpuni lasta ära aurata (aga ilma, et taimed võis pruunistuma hakkaksid - õige moment tuleb ära tabada, u. nagu karamelli tehes, siis saab järgijäänud taimedest eriti häid krõmpsuvaid suupisteid. tasub muidugi neid nosides piiri pidada :)

DGF said...

Ahjaa. Mõnedele inimestele tundub, et kanep ei mõju (suitsetades).... või hakkab mõjuma nt alles 10dal korral, mistõttu ei saada aru, mis selle taime mõte üldse peaks olema.
Kook see-eest paneb ka kõige resistentsema isendi meelt muutma ;-)

Anonymous said...

Kas on võimalik ka 1 grammiga nii teha? Palju ma siis võid peaksin panema?

Üks Kõik said...

Teoreetiliselt jah peaks olema võimalik teha 1'st grammist kanepiõiest või, mille mõju on sama tugev või isegi tugevam kui 1 grammil kanepiõiel, kuna suitsetamisel on ka tegelikult päris suured kaod sees.

Mina siiski igaks juhuks teeks vähemalt 2'st grammist. Võid pannes arvesta sellega, et või kogus määrab või kanguse. Näiteks, kui paned 1'le grammile kanepile 200 grammi võid, pead sa ära sööma vähemalt 20-40 grammi võid, et trippida. Mina paneks 2 grammi kanepiõie kohta umbes 50 grammi võid, mis tähendab, et trippimiseks oleks vaja ära süüa umbes 2,5 g kanepivõid.

Anonymous said...

Ütleme, et ma panengi 2g õit ja 50g võid. Kui trippimiseks on vaja ära süüa 2.5g kanepivõid, siis järelikult saab trippida 20 korda? Või lõppsaadus ei kaalu ~50g?

Anonymous said...

Te kõik tarbite ilmselt india kanepit? Mind hakkas lihtsalt huvitama, et kui palju seda metsikut/tavalist/misiganes väikese thc sisaldusega kanepit peaks sisse sööma, et see mingit mõju avaldaks?

Anonymous said...

Viimasele: Enam-vähem sama palju, kui palju seda peaks suitsetama.

lol said...

miks ei saa teha võiga nimega margariin?

Anonymous said...

Tänud kena retsepti eest aga just panin margariini ja v6ïd(soolast) segamini keema koos mariga.Ja sis sattusin su retseptile...krdi ajasid veic paanika peale,et kas nyyd margariiniga siis ei oimiv v keerab peesse midagi!?
uurisin et asja point on ikka selles vï margariini rasvas,sool keeb välja enivei ja teen shokolaadi koogi suure niet see paras kogus soola oligi vaja,tuleb meeletus koguses suhkrut ju ka sinna .

olen praadinud ka omikul kiiruga toidu¨liga ja siis umbes 0,25 ¨6isi sisse visand muna peale ja vöiku vahel ära söönd.... paaritunniga on varbakyyned pysti nagu sitsikal tiivad :D

hetkel aga shoko koogi jaoks lasen 3-4h muliseda vaikselt,kuna mant on sitt!

Unknown said...

Kui seda rohelist võid sügavkülmas hoida, kas läheb kaotsi sealt seest kuidagi see aine mis umbe tõmbab?